Logistiikka mahdollistajana tekoälyn kehityksessä

 

Internetin vallankumouksen myötä ja digitaalisen boomerangin luomisen myötä, jossa mahdollisuudet ja riskit törmäsivät, syntyi innovaation katalysaattori, jossa monia ideoita testattiin ja liiketoimintamalleja kokeiltiin uuden teknologian valossa. Nyt tekoäly (AI) on valmis ottamaan paikan seuraavana suurena teknologisena vallankumouksena.

Voittavan sektorin ennustetaan olevan mahdollistajat eli ne, jotka luovat edellytykset ja rakentavat infrastruktuurin teknologian hyödyntämiseksi.

Näemme monia erilaisia yrityksiä nousevan, jotka joko hyödyntävät tekoälyä tai käyttävät käsitettä tapana markkinoida itseään. Kuitenkin on toimialoja, jotka tulevat muuttumaan syvästi tekoälyn vaikutuksesta. Sekä suoraan teknologian käytön kautta että uuden pilvipalveluteollisuuden toimittajina, jota nyt vauhdittaa tekoäly.

Kun keskustelemme tekoälystä arkikielessä, se taipuu yleensä kattavaksi termiksi kaikille teknologioille, jotka käyttävät tietokoneresursseja ongelmien ratkaisemiseksi. Tässä artikkelissa keskitymme tekoälyyn ja pilvipalveluihin katalyyttinä uusille palveluille logistiikan ja varastonhallinnan kaltaisilla aloilla.

Monien päivittäin käyttämiemme sovellusten yhteinen nimittäjä on, että ne edellyttävät suurta siirtonopeutta ja kykyä tallentaa ja käsitellä suuria tietomääriä. Tämä koskee esimerkiksi kuvien käsittelyä, videostreamausta, etätoimisto-ohjelmistoja ja suurten tietomäärien analysointia. Erityisesti viimeksi mainittu, suurten tietomäärien analysointi tekoälyn avulla, on vielä alkutekijöissään mutta odotetaan kasvavan nopeasti. Samalla perinteiset IT-palvelut jatkavat kasvuaan lisääntyvien käyttäjien ja käsiteltävien tietomäärien myötä.

Teollistuminen tekoälyn avulla vaatii valtavia määriä prosessoritehoa ja tallennustilaa. Erityisesti itseoppivat tekoälymallit tulevat vaatimaan merkittäviä resursseja. Mitä useammat yritykset saavat pääsyn työkaluihin, sitä useampia sovelluksia kehitetään.

Kaiken kaikkiaan tämä merkitsee suurten “hyperscale” -datakeskusten kysynnän kasvua, mikä edellyttää valtavia investointeja infrastruktuuriin. Hyperscale-datakeskukselle ominaista on sen valtava koko ja skaalautuvuus. Hyperscale-datakeskuksessa voi olla yli 150 megawatin asennettu teho, mikä vastaa keskikokoisen kaupungin tarvetta. Pohjoismaita on pidetty erinomaisena paikkana datakeskusten sijoittamiselle, erityisesti hyperscale-datakeskusten osalta.

Faktorit, kuten suotuisa ilmasto laitteiden jäähdyttämiseen, lämmön talteenotto, korkea laatuinen viestintäinfrastruktuuri, pääsy hyvin koulutettuun työvoimaan, kestävä sähköntuotanto vesivoiman, aurinkoenergian, tuulivoiman ja ydinvoiman avulla sekä maan saatavuus, kaikki vaikuttavat. Arvioidaan, että hyperscale-toimija investoi noin 10 miljoonaa dollaria megawattia kohti, mikä johtaa jopa 1,5 miljardin dollarin kokonaisinvestointeihin. Pelkästään pääoman vaihtoehtoiskustannukset ovat miljoonien dollareiden luokkaa päivässä, joten nyt on tärkeää pystyä tuottamaan tuloja nopeasti.

Tyypillinen projekti kestää useita vuosia ja vaatii logistiikkaa, joka pystyy käsittelemään suuria määriä arvokkaita komponentteja keskeytyksettä. Kaikki datakeskuksen komponentit tulevat eri puolilta maailmaa ja vaativat tullimuodollisuuksia, laadunvalvontaa ja väliaikaista varastointia ennen lopullista kokoamista. Logistiikan on oltava tehokasta, turvallista ja noudatettava voimassa olevia tulli- ja tuontisääntöjä.

Tehokas logistiikka keskiössä

Logent on osa tätä nopeaa kehitystä ja on logistiikkakumppani yhdessä suurimmista käynnissä olevista hankkeista, jossa Logent on osa uuden teollisuuden rakentamista.

Esimerkki onnistuneesta logistiikasta tässä yhteydessä on Logentin yhteistyö johtavan toimijan kanssa datakeskusten käytössä. Logent on nopeasti luonut tehokkaan logistiikkatoiminnon datatelineiden kokoamiseen ja toimittamiseen yhteen Pohjoismaiden suurimmista datakeskuksista. Yli 100 000 palvelinta on asennettava rajoitetun aikataulun ja suuren volyymin sisällä, ja Logentilla on ratkaiseva rooli varmistaa, että virtaus toimii ilman keskeytyksiä ja korkeala.

 

 

 

 

Lähteet:

”The Evolution of Artificial Intelligence: Past, Present, and Future” – Scientific American

”The Economics of Hyperscale Data Centers” – Forbes

”Norden som plats för datacenter: En undersökning av faktorer som påverkar etableringsbeslut” – Nordiska ministerrådet

2024-05-31T08:58:05+00:00
Go to Top