Logent Services Oy:llä järjestelmäkoordinaattorina työskentelevä Mika Jalonen tuntee toiminnallisuuksiltaan vaativien asiakasympäristöjen tarpeet. Hän on työskennellyt jo 40 vuoden ajan Olkiluodossa ja osallistuu ydinvoimala-alueen hankintalogistiikan tietojärjestelmien ylläpitoon ja kehitystyöhön.

Kun Mika Jalosen katse kiinnittyy Olkiluodon vierailukeskuksen terassilta lahden vastarannalla olevaan kolmeen ydinvoimalaan, hän toteaa maiseman muuttuneen melkoisesti viimeisen 40 vuoden aikana. Jalonen on työskennellyt koko tuon ajan Olkiluodossa, joskin työnantaja on vaihtunut.

Hän aloitti toukokuussa 1984 Teollisuuden Voiman (TVO Oyj) palveluksessa, ja siirtyi vuonna 2016 muiden varastossa työskennelleiden kanssa vanhoina työntekijöinä silloiselle Logistikas Oy:lle, nykyiselle Logent Services Oy:lle.

– Alkuaikoina tunsin nimeltä käytännössä kaikki alueella työskentelevät, mikä olisi tänä päivänä mahdotonta, sillä porukkaa on niin paljon enemmän. Omat työtehtäväni eivät juurikaan muuttuneet, kun siirryimme Logistikakselle eli Logentille, mutta toki siinä kohtaa piti muuttaa omaa ajatusmaailmaansa, sillä olihan entinen työnantaja yhtäkkiä asiakas, Jalonen muistelee.

Turvakengät täynnä kokemusta

1980-luvun puolivälissä hän työskenteli hetken aikaa varastohenkilönä, mutta tietokoneiden yleistyttyä osaksi arkea, alkoivat työtehtävät painottua tietojärjestelmiin. Toki hän tekee tänäkin päivänä myös esimerkiksi tarvikkeiden ja varaosien keräilyä, toimituksia ja hyllytyksiä, sekä päivittää muuttuneet nimiketiedot toiminnanohjausjärjestelmään.

Jalonen painottaa, että yhdessä tehdään ja yhdessä onnistutaan, mutta on selvää, ettei kuka tahansa voisi hypätä hetkessä hänen saappaisiinsa, tai tarkemmin ottaen turvakenkiin.

– Ylläpidän ja kehitän toiminnanohjausjärjestelmää yhdessä muiden toimintojen kanssa, sekä koulutan henkilöstöä järjestelmän käytössä ja siihen liittyvissä muutoksissa, erityisesti logistiikan osa-alueella. 

Kyky reagoida nopeasti ja joustavasti

Ydinvoimala-alue on täysin oma maailmansa, jossa on ymmärrettävästi omat lainalaisuudet ja toimintatavat. Turvallisuus ja laatu ovat kaiken keskiössä. Vuosittaiset revisiot eli huoltoseisakit tuovat arkeen oman mausteensa.

– Ydinvoima-alalla korostuu esimerkiksi viranomaismääräyksiin liittyviä asioita, joiden puitteissa toimimme. Näin ollen on tiedettävä asioista ja miten niitä tulisi hoitaa. Revisioiden aikana tietojärjestelmät ovat isossa roolissa, ja silloin ratkon mahdollisia järjestelmien väliseen tiedonkulkuun liittyviä haasteita. Tietotaidon lisäksi työssäni onnistuminen edellyttää joustavaa luonnetta ja kykyä reagoida nopeasti erilaisiin asioihin, Jalonen sanoo.

Nopeus on myös osa hänen vapaa-aikaansa. Kysyttäessä harrastuksista introvertiksi tunnustautuva Jalonen sutii pitkää partaansa ja naurahtaa sen näkyvän päältä päin. Hän nimittäin suuntaa moottoripyöränsä maantielle.

– Parhaimpina vuosina kilometrejä kertyi noin 25 000 – 30 000 vuosittain, nykyään ollaan siellä 10 000 – 12 000 kilometrin paikkeilla. Lisäksi käyn yksikseni vaeltamassa ja keräilen vinyylilevyjä, joita löytyy muutama tuhat kappaletta.